Koffiebonen


Koffie wordt vaak beschreven aan de hand van de kleur van de koffiebonen: licht gebrand, medium gebrand en donker gebrand. Iedere branding heeft zijn eigen proces doorstaan, waardoor ieder kopje koffie zijn eigen unieke aroma heeft. Maar wat zijn de smaakverschillen zijn tussen licht, medium en donker gebrand en hoe zijn deze verschillen ontstaan?

 

Waar komen koffiebonen vandaan?

De koffieboon komt voornamelijk uit landen rondom de evenaar, zoals Brazilië, Vietnam en Colombia. Het tropische klimaat is ideaal voor het kweken van de koffieplant. De Robusta komt voornamelijk uit Afrika & Azie en de Arabica plant groeit in de hoge gebieden voornamelijk in Midden-Afrika, Zuid en midden Amerika en Azië. Wil je weten welke koffieboon het beste bij jouw smaak past? Doe dan onze smaaktest en ontdek wat voor jou de perfecte kop koffie is!

 

Welke soorten koffiebonen bestaan er?

Er bestaan twee soorten koffiebonen die bijna iedereen kent. Robusta en Arabica. 

 

Arabica

De Arabica koffieplant groeit op gemiddeld 1500 meter hoogte. De koffiebonen komen voornamelijk uit Midden-Afrika, Zuid en midden Amerika en Azië waar meer dan twintig verschillende varianten groeien. Dit is een goede keuze als je van een milde koffiesmaak houdt! Meer weten? Lees hier alles over het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen.

 

Robusta

Heb je een belangrijke dag voor de boeg en wil je goed van start gaan? Begin dan met de heerlijke smaak van een kop Robusta koffie! De sterke aroma’s geven je meteen een goed gevoel. De Robusta plant groeit op lagere hoogten in een warmer klimaat.

 

Wat zegt het roosten van koffie over de smaak van de koffieboon?

De roostkleur van de koffieboon is cruciaal voor de smaak van je kopje koffie. Door koffiebonen  te roosten krijgen de koffiebonen een bruine kleur. Vervolgens verliezen de koffiebonen hun vocht en ontstaat de goede smaak waar we allemaal zo van houden. Maar hoe zit het precies? We leggen het je uit.

 

Lichte roosting

Koffiebonen met een lichte roost kleur zijn licht van kleur, die is ontstaan door de bonen op een relatief lage temperatuur te roosten. Er is bij deze koffiebonen meestal geen olielaagje zichtbaar. Deze manier van roosten geeft een relatief lichte smaak en de koffie is doorgaans zoeter, zuurder en helderder. . Een iets te hoge temperatuur kan ervoor zorgen dat de smaak anders is dan hij moet zijn. En dat willen we natuurlijk niet. Je koffie moet precies goed zijn! Ben jij op zoek naar bonen met een lichte roosting? Kies dan Douwe Egberts Verfijnd koffiebonen.

 

Medium roosting

Medium gerooste bonen zijn iets donkerder van kleur en hebben een volle maar evenwichtige smaak. De pure natuurlijke koffiesmaak is bij een medium roost nog goed te proeven. Doordat de bonen wat langer zijn geroost, wordt de kleur van de boon donkerder. Er is nog steeds niet echt een olielaagje zichtbaar, omdat de temperatuur hiervoor nog te laag is. Dus hoe hoger de temperatuur wordt tijdens het roosten, des te donkerder hij wordt. Voor welke medium gerooste koffie ga jij? Ga bijvoorbeeld voor Aroma Rood of Aroma Variaties Excellent koffiebonen.

Donkere roosting

Bonen met een donkere roosting zijn soms te herkennen aan vlekjes olie waarmee de buitenkant is bedekt. De olie wordt door het verhitten uit de boon gehaald. Hierdoor krijgt de koffie een zeer intense smaak waar liefhebbers zo gek op zijn! Een echte aanrader als je van sterke aroma’s houdt!

Zeer donkere roosting

Koffiebonen met een zeer donkere roosting hebben, zoals de naam al aangeeft, een zeer donkere kleur en hebben soms ook een olielaagje.  Deze koffiebonen zijn vaak krachtig van smaak en daarom erg geschikt om een espresso mee te maken. Voor ieder wat wils, zo ook met koffie!

 

Hoe kun je koffiebonen het beste bewaren?

Als je koffiebonen wilt bewaren, is een schoon, goed afsluitbaar blik een prima plek! Houd de koffiebonen uit de buurt van sterk geurende producten en gebruik het blik uitsluitend voor de koffie. Over het algemeen wordt aangeraden om de koffie binnen drie weken na openen te gebruiken. Hierna gaat de kwaliteit van de bonen, en daarmee ook de smaak, achteruit.

 

Welke roosting is het meest geschikt voor welke koffiesoort? Licht geroost is door zijn subtiele karakter een goede match voor liefhebbers van zwarte koffie. Medium geroost is een echte aanrader voor de koffiedrinker die houdt van een bittere afdronk. Beiden zijn een goede match voor het maken van een koffie verkeerd. Donker geroost is erg geschikt voor het maken van een espresso. Donker gerooste koffiebonen kunnen daarom ook goed worden gebruikt bij het maken van een cappuccino, een latte macchiato.

Wil je meer weten over Douwe Egberts koffiebonen en op de hoogte blijven van nieuwe producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

D.E Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe producten en speciale aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor de Douwe Egberts nieuwsbrief.