Cortado


Koffie is over de hele wereld populair. Naast Italië is koffie ook in Spanje, Portugal en Cuba enorm populair. Op elke hoek van de straat vind je hier wel een koffietentje. Er wordt van alles geserveerd. Naast de bekende koffies zoals een cappuccino, espresso of een latte machiatto, kennen ze hier nog een andere heerlijke koffiesoort: de cortado. Wat dit precies is en hoe je het maakt lees je hieronder.

 

Wat is een cortado?

Een cortado is een sterke shot espresso met heerlijke warme melk. In principe hoort er geen schuimlaag op een cortado maar dat wordt soms toch nog wel eens gedaan. In Spanje noemt men het dan een leche y leche (melk en melk). Een cortado wordt normaliter geserveerd in een klein glaasje en niet in en koffiekopje. De bedoeling van een cortado is dat de verhouding melk/koffie ongeveer 50/50 is.

 

Wat is het verschil tussen een cortado en andere koffiesoorten?

De meest gemaakte vergissing is dat een cortado en een koffie verkeerd hetzelfde zijn. Het simpele verschil is dat voor koffie verkeerd normale koffie wordt gebruikt. Voor een cortado gebruik je een shot espresso. De tweede fout die veel mensen maken is dat een cortado en een latte machiatto hetzelfde zijn. Het verschil tussen deze twee koffiesoorten is de hoeveelheid melk en het schuim. Bij een latte machiatto wordt een grote hoeveelheid melk gebruikt met daarbovenop nog een lekkere schuimlaag. Een cortado wordt gemaakt met minder melk en (meestal) zonder schuim.

 

Hoe kun je zelf een cortado zetten?

Wil je thuis een cortado maken? Dat kan! Volg het volgende stappenplan voor de perfecte cortado:

  1. Maak gebruik van Douwe Egberts Espresso bonen
  2. Gebruik 7 - 9 gram gemalen koffiebonen
  3. Indien mogelijk, stel je pistonmachine in op 9 - 16 bar
  4. Indien mogelijk, stel de temperatuur in op 92 - 96 °C
  5. Zet één espresso in een een klein glas
  6. Warm de melk op. Let hierbij op dat je de melk niet te veel opschuimt
  7. Schenk de warme melk door de espresso
  8. Geniet van een heerlijke cortado


Hoewel hij in Nederland nog niet heel bekend is, is de cortado absoluut een koffievariant die je moet onthouden. De smaak is heerlijk zacht en hij ziet er fantastisch uit. Gebruik het cortado stappenplan om je gasten een heerlijke koffie variatie aan te bieden, of geniet gewoon alleen van deze kop koffie!


Wil je meer weten over Douwe Egberts koffiebonen en op de hoogte blijven van nieuwe producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

D.E Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe producten en speciale aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor de Douwe Egberts nieuwsbrief.