Koffie verkeerd 


In het rijtje van Nederlandse klassiekers hoort naast haring, erwtensoep en bitterballen ook koffie verkeerd. Een kwart van alle Nederlanders drinkt wel eens koffie verkeerd. Maar wat is koffie verkeerd eigenlijk en hoe maak je het?

 

Wat is een koffie verkeerd?

Een koffie verkeerd is een kop koffie gemengd met melk. Oorspronkelijk bestaat koffie verkeerd uit hooguit de helft espresso en ten minste de helft warme melk. Tegenwoordig wordt een koffie verkeerd vaak gezet met ⅓ koffie en ⅔ melk.

 

Hoe kun je zelf een koffie verkeerd maken?

 
Zo maak jij een koffie verkeerd:

Stap 1: verwarm de melk
Zet alvast een kopje klaar. Schenk het voor de helft vol met melk en doe het in de pan of in de melkopschuimer. Verwarm vervolgens de melk. Let op: de melk mag niet koken!

Stap 2: zet de koffie
Zet een kop zwarte koffie. Hou hierbij je eigen voorkeur qua sterkte aan. Doe de zwarte koffie in het kopje, het liefst tot net onder de helft.

Stap 3: voeg de melk toe aan de koffie
Als laatste schenk je de verwarmde melk over de koffie. De ideale verhouding is 1/3 koffie en 2/3 melk. En Voilà, je hebt een heerlijke koffie verkeerd!

Wat is het verschil tussen een koffie verkeerd en latte macchiato?


“Koffie verkeerd en latte macchiato is toch hetzelfde?” Nee, dat is niet waar! Het verschil is dat je bij een latte macchiato espresso over de melk schenkt. Bij een koffie verkeerd is het precies andersom en gebruik je zwarte koffie. Lees hier hoe je een latte macchiato maakt en proef het verschil!

 

Is een koffie verkeerd hetzelfde als een cappuccino? 


“Veel melk met espresso is toch gewoon een cappuccino?” Dat is niet helemaal waar. Een koffie verkeerd en een cappuccino zijn wel degelijk verschillend. Het grote verschil is dat voor het maken van een cappuccino de melk wordt opgeklopt. Hierdoor ontstaat een schuimlaag op de koffie. Bij koffie verkeerd meng je de verwarmde melk door de koffie. Daarnaast gebruik je zwarte koffie als basis voor een koffie verkeerd en espresso als basis voor een cappuccino.

 

Koffie verkeerd is simpel klaar te maken en heeft een heerlijke koffiesmaak. Ben jij overtuigd of kies je toch liever voor een van de andere koffiesoorten?

D.E Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe producten en speciale aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor de Douwe Egberts nieuwsbrief.