Ristretto

 

De perfecte koffie kan ook in een klein kopje zitten. Nu denk je misschien aan een espresso. Maar wist je dat de espresso nog een klein broertje heeft? De ristretto. Een mini kopje smaakvolle koffie. Heb jij die al eens geprobeerd? Hieronder lees je alles over de ristretto, het verschil met de espresso en hoe je een ristretto maakt.

 

Wat is ristretto koffie?

Ristretto betekent letterlijk ‘beperkt’ in het Italiaans. Het gaat hier dus over een mini kopje koffie. Dat kopje zit wel boordevol smaak. Een ristretto heeft namelijk een zeer intense smaak. Door het gebruik van minder water krijg je een zeer kleine maar intens en smaakvolle kop koffie. Het gebruik van minder water betekent niet per se dat de koffie ook sterker wordt. De sterkte van jouw kopje koffie hangt samen met onder andere de sterkte van jouw koffiebonen de druk en tijd dat het water in contact is met de koffie.

 

Ristretto vs. espresso: wat is het verschil?

Het verschil tussen een ristretto en een espresso is klein. Vroeger verschilde eigenlijk alleen de doorlooptijd bij het maken van een ristretto en een espresso. Tegenwoordig maak je een ristretto net iets anders. De doorlooptijd is gelijk aan die van een espresso. Er wordt echter gebruik gemaakt van minder water. Het kleine beetje water loopt dus langzamer door de koffie heen. Hierdoor krijgt de ristretto zijn volle, geconcentreerde smaak.

Hoe kun je zelf ristretto koffie maken?

De perfecte ristretto maak je met een volautomaat of pistonmachine. Volg de onderstaande stappen om thuis de perfecte ristretto te maken met een pistonmachine.

 

  1. Kies Douwe Egberts Intens of Espresso bonen
  2. Maal ongeveer 6 – 8 gram koffie
  3. Stel je pistonmachine in op 9 - 16 bar
  4. Stel de temperatuur in op 92 - 96 °C
  5. Laat het apparaat 4 tot 8 seconden lopen

 

Ben jij een echte liefhebber van smaakvolle koffie? Probeer dan eens een ristretto. Je kunt ook Douwe Egberts capsules kopen voor ristretto koffie als je een capsule koffiezetapparaat hebt. Let er dan wel op dat je je koffiemachine instelt op het juiste formaat kopje.

 

De ristretto is het kleinste kopje koffie wat je kunt maken. Door zijn volle en intense smaak doet hij toch niet onder voor de espresso, lungo of cappuccino. Dus ben je toe aan een heerlijk koffie momentje? Neem eens een ristretto!

 

Wil je meer weten over Douwe Egberts koffiebonen en op de hoogte blijven van nieuwe producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

D.E Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe producten en speciale aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor de Douwe Egberts nieuwsbrief.